zondag 22 juni 2014

Kegel

De geschiedenis van het heelal wordt meestal voorgesteld als een kegel, waarbij de punt de oerknal is en de basis het huidige heelal. Maar je moet andersom denken. Het einde van de ruimte is het begin van de tijd. Dus de punt is het heden en de basis het verre verleden. Het is de tijd die verstrijkt, niet de ruimte die uitdijt.
Blurp!


Roodverschuiving

De roodverschuiving, een ontdekking van Edwin Hubble, geldt als een bewijs van het uitdijend heelal en indirect voor het bestaan van de oerknal. Maar waarom zal alleen de ruimte uitdijen? Waarom niet alles? Atomen, sterren, planeten, deuren en mensen. Dan maakt het niet uit hoe klein het heelal vroeger was. Ruimte zat.



Temperatuur

Temperatuur is een maat voor de beweging van atomen die begrenst wordt door de lichtsnelheid en het absolute nulpunt. Maar omdat de temperatuur van het heelal omgekeerd evenredig is aan de schaalfactor van het heelal zal het absolute nulpunt pas bereikt worden na oneindig lange tijd als het heelal oneindig groot is. Andersom geldt hetzelfde. Oneindig lang geleden is het heelal uit een singulariteit ontstaan. Nooit dus!

donderdag 19 juni 2014

Multiversum

Als het heelal is ontstaan uit een punt met een oneindig klein volume en een oneindig grote massa moet er buiten ons heelal nog oneindig veel massa zitten, want de massa van ons heelal is eindig. Oneindig veel min eindig veel is nog steeds oneindig veel. Genoeg voor heel veel heelallen. Oneindig veel zelfs. Zie daar het multiversum en een verklaring waarom ons heelal is zoals het is. Als er oneindig veel heelallen zijn moet er wel één zijn zoals de onze.

woensdag 11 juni 2014

En toen was er niets

Niets intrigeert mij. Als er geen niets zou zijn, zou alle materie onder druk van zijn eigen massa bezwijken tot een singulariteit; een oneindig kleine punt met een oneindig grote massa. De oerknal, het begin van de ruimte/tijd is uit een singulariteit ontstaan. Zomaar van uit het iets kwam niets!

maandag 9 juni 2014

Donkere materie

Donkere materie -één van de grootste mysteries van de moderne fysica- is een hypothetische soort materie die wordt verondersteld te bestaan om de beweging van sterrenstelsels volgens de zwaartekracht- en relativiteitstheorie te kunnen verklaren.
Donkere materie kun je niet zien, maar het heeft wel massa.
Niets voldoet aan deze eisen. Niets kun je niet zien en niets heeft massa. Kijk maar! Als 99% van alles niets is, is1% van niets iets en dat geldt op elke schaal.

Antropisch principe

Volgens het sterk antropisch principe heeft ons universum de eigenschappen die het heeft omdat wij er zijn.
Sterker: niets, ook het heelal niet, bestaat als het niet wordt waargenomen.
Geen dank dat ik naar de sterren staar.

dinsdag 3 juni 2014

Horror vacui

Als de zon een voetbal zou zijn dan was de aarde een erwt 30 meter daar vandaan en 8000 km verderop Proxima Centauri, een tennisbal; de dichtsbijzijnde ster. Daar tussen is niets. Het heelal bestaat voor 99% uit niets en of dat nog niet niks is; dat  ietsie pietsie iets bestaat voor 99% ook uit niets.
Maar toch, dankzij iets is niets onmogelijk.